Kediler mi Yoksa Köpekler mi Daha Zeki?

Tarihin en köklü tartışmalarından biri kedilerin mi yoksa köpeklerin mi daha akıllı olduğudur. En sonunda bu gizem bir nihayete ulaştı. Yapılan bazı araştırmalar köpeklerin kedilerden daha akıllı olduğunu gösteriyor

Özellikle kedi sahiplerinin bu konu hakkında fazla ilgili olduğunu biliyoruz. Köpek sahipleri de her zaman kendi köpeklerinin dünyanın en zeki canlısı olduğun iddia edebilir. Ancak bilim artık buna bir açıklama getirdi. Kedilerin mi köpeklerin mi daha zeki olduğu artık ortaya çıktı.

Araştırmalara göre, köpeklerin kedilere göre çok daha fazla nörona sahip olduğunu ve kedilere göre daha sezgisel olarak yetenekli olabileceğini düşündürüyor.

Çalışma, ABD, Brezilya, Danimarka ve Güney Afrika'daki altı farklı üniversiteden toplanan bir araştırma ekibi tarafından yapıldı.


Çalışmada, üç hayvanın beyinleri analiz edildi.

Biri kediden, diğeri golden retriever cins, köpekten ve diğeri de küçük kırma cins bir köpekten.

Köpek beyinlerinde, boyut farklılıklarına rağmen, kedinin beyninde bulunan 250 milyonun iki katından fazla, yaklaşık 500 milyon nöron vardı.

Bu da, köpeklerin kedilerden iki kat daha yetenekli olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca bu rakamlara dayanarak, araştırmacılar köpeklerin rakunlar ve aslanlarla kabaca aynı zekaya sahip olduklarını ortaya çıkarıyor. Evcil kediler ise ayılarla karşılaştırılabilir zekaya sahiptir.

Zekanın ölçülmesi oldukça zordur, ancak nöronları saymak onu ölçmenin en iyi yoludur.

National Geographic'e açıklama yapan nörolog Suzana Herculano-Houzel "Nöronlar temel bilgi işlem birimleridir" diyor. "Beyinde ne kadar çok birim bulursanız, hayvan bilişsel olarak o kadar yeteneklidir."


Nöronları ölçmek için Herculano-Houzel, "beyni alıp bir çorbaya dönüştürdüğünü" açıklıyor ve bu da araştırmacıların nöron sayısını tahmin etmesini sağlayan nöron hücrelerinden bir dizi askıya alınmış çekirdek elde ediliyor.

Bu çalışmada serebral korteksten nöronlara bakıldı çünkü bu, beynin diğer işlevlerin yanı sıra karar verme ve problem çözmeyi yönlendiren kısmıdır. Referans olarak, biz insanlar 16 milyar ile serebral korteksimizde en fazla nöron sayısına sahip canlılarız.