PETROL FİYATLARI..

PETROL FİYATLARI..

Petrol fiyatları, uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından İran'ın Avrupa'ya ilk petrol kargosunu yüklemesinin ardından, varil başına 30 doların altındaki düşüşünü yeniden başlattı.

15 Şubat 2016 - 15:09

Vadeli petrol kontratları, New York'ta, Cuma günü yüzde 12 yükselmesinin ardından yüzde 1.7 kadr değer kaybederken, Brent petrolü, Londra'da, yüzde 2.1 geriledi. İran Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkiliye göre, Fransa'da Total SA için bir tankerin Pazar günü Kharg Adası'nda petrol yüklemesi yapılırken, Çin ve İspanyol şirketleri için hareket eden tankerler aynı gün varış noktalarına ulaşmak üzereydiler. Baker Hughes Inc.'ye göre, yüksek seyreden stoklardan dolayı, ABD'de petrol şirketleri, sekizinci hafta üst üste, sondaj kuyularında üretimi askıya aldı.

 

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "İran piyasadaki sıkıntılara katkıda bulunacak," dedi ve "ABD'de halen 500 milyon varillik petrol stoku var ve kaya petrolü üreticileri halen petrol pompalıyor. Üretimde kayda değer bir düşüş gerçekleşene kadar, ralli sürdürülebilir olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

 

Petrol bu yıl, İran'ın petrol ihracatını artırmasının beklendiği ve BP Plc'nin, günlük 1 milyon varil petrol fazlası ile birlikte piyasanın "zorlu ve dalgalı" kalmaya devam edeceği tahmininde bulunduğu bir ortamda, yüzde 22 değer kaybetti. Spekülatörlerin Batı Teksas petrolünde (WTI) tuttuğu uzun pozisyon sayısı, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, 9 Şubat haftası, Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

 

Mart vadeli WTI, Nymex piyasasında, 49 sent kadar düşerek varil başına 28.95 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 09:19'da 29.08 dolara geldi. Kontrat, önceki altı seansta yüzde 19düştükten sonra, Cuma günü 3.23 dolar yükselerek 29.44 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi son 100 günün ortalamasının yüzde 11 altında. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.7 düştü.

 

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 69 sent ya da yüzde 2.1 düşüşle varil başına 32.67 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 3.30 dolar yükselerek 33.36 dolardan kapanmıştı. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 1.46 dolar primli işlem gördü.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x