‘Esad rejimi hak ihlallerine devam ederse çekiliriz’

‘Esad rejimi hak ihlallerine devam ederse çekiliriz’

Cenevre barış görüşmelerinde muhalif kanadı temsil eden Müzakere Yüksek Komisyonu (HNC), BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura ile görüştü

01 Şubat 2016 - 11:04

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşı bitirmek için Birleşmiş Milletler’in (BM) başlattığı Cenevre görüşmelerinde, muhalif kanadı temsil eden Müzakere Yüksek Komisyonu (HNC), BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura ile resmi olmayan bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından açıklama yapan de Mistura, “İyimser ve kararlıyım çünkü bu kaçırılmaması gereken tarihi bir fırsat” dedi. Cuma günü başlayan görüşmeler için Cenevre’ye giden delegasyonun içinde yer almayan HNC koordinatörü Riyad Hicab, dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Hicab, “Esad rejimi ve müttefiklerinin Suriye halkının haklarının ihlal etme konusunda ısrarı nedeniyle, HNC delegasyonunun Cenevre’de kalması için bir gerekçe görünmüyor ve HNC müzakere takımını çekebilir” dedi. Hicab, Suriye rejimi üzerinde uluslararası baskının artırılması gerektiğini söyledi.



HNC’den Bassma Kodmani ise, Cenevre’ye gelmeden önce insani krizde iyileştirmeler yapılması için bazı garantiler ve taahütler aldıklarını belirtti. 

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi ise Esad rejiminin Suriye’de akan kanı durdurmak istediğini söyledi. Cenevre’ye gelen muhaliflerin ciddi olmadığını söyleyen Caferi, hükümetle müzakere edecek muhaliflerin kim olduğunun hâlâ belli olmadığını öne sürerken, kuşatma altındaki bölgelere insani yardımın değerlendirmeye alınacağını ifade etti.

Türkiye görüşmesi sonrası Suudilerden flaş karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x