Sanalda ’karne’ dolandırıcılığına dikkat!...

Sanalda 'karne' dolandırıcılığına dikkat!...

İlkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören çocuklarının başarılarından duydukları kıvancı sosyal medyada paylaşan aileler, farkında olmadan dolandırıcıların hedefi haline geliyor...

28 Ocak 2016 - 18:05

Yeni Asır'dan İhsan Karataş'ın haberine göre Aydınlı esnaf Muharrem Horasan 12 yaşındaki oğlunun karnesini sosyal paylaşım sitesine koyduktan sonra dolandırıcıların hedefi oldu. İncirliova'da yaşayan Horasan'ın Facebook'ta paylaştığı oğlunun karnesinde bir notunun düşük olduğunu gören dolandırıcılar, aileyi telefonla aradı. Başından geçenleri anlatan Horasan, "Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aradığını belirten kişi, çocuğumun karnesinin daha iyi olması için bir takım bilgiler istedi. Kişisel bilgilerimizin yanı sıra bir miktar da para talep etti. Önce panik yaşadım, sonra bu konudaki yayınlar aklıma geldi ve telefonu kapattım. Bir süre sonra yine aradılar. 'Siz dolandırıcınız' dedikten sonra telefonu kapattım. Hemen sosyal medyada paylaştığım karne görüntüsünü kaldırdım. Bu bana ders oldu" dedi.

"Çocuklarınızı objeleştirmeyin"

Aydın Milli Eğitim İl Müdürü Pervin Töre, karnelerin sosyal paylaşım ağlarında dolaşmasının doğru olmadığını belirterek, "Karneler öğrencilerin özelidir. Kısıtlı bilgiler de yer alsa kötü niyetli kişiler karne bilgileriyle aileleri dolandırabilir" dedi. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim Üyesi Klinik Psikolog Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu da, "Başarılı çocukların karnelerinin sosyal medyada paylaşılması aslında ailelerin 'ben ne kadar başarılıyım' düşüncesini ortaya koyuyor. Ailelerin çocuk üzerinden bir kimlik sahibi olma gayreti sağlıklı bir davranış değil. Çocuklarımızı objeleştirmiş oluyoruz" diye konuşarak velileri uyardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x