CHP’Lİ ÇAM’DAN TERLETEN SORULAR

CHP’Lİ ÇAM’DAN TERLETEN SORULAR

30 milyara fazla diyen Bakan, 51 milyar harcatmış!

29 Ocak 2016 - 12:23 - Güncelleme: 29 Ocak 2016 - 12:42

CHP İzmir Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Musa Çam, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam eden Bütçe görüşmelerinin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı oturumunda Bakan Şimşek’e geçen yıl çeşitli kurumların bütçesi için toplamda 30 milyar lira için ‘fazla’ dediğini hatırlatarak, bu kurumlara eklenen 51 milyarlık ödeneği sordu.

Devam eden Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada çeşitli kurumların bütçelerinden örnekler veren Çam, “Geçtiğimiz yıl ve daha önceki yıllar Maliye Bakanı olarak burada bulundunuz. Geçen yıl bütçeyi yine sizinle burada yaptık. Geçen yıl yaptığımız bütçede Diyanet İşleri Başkanlığına Meclis 5 milyar 753 milyon liralık bir bütçe vermiş ve siz ‘bu ödenek sana fazla’ demiş, 2 milyar 178 milyon lirasını kesip 3 milyar 564 milyon liraya indirmiştiniz. Sonuçta, Diyanet işleri Başkanlığı 6 milyar 37 milyon lira harcamış yani sizin Maliye Bakanı olarak fazla bulduğunuz başlangıçtaki ödeneği göre 300 milyon lira fazla harcanılmış Sayın Bakan. İkincisi; yine, bütçeden Millî Eğitim Bakanlığına 62 milyar liralık ödenek vermiş. Maliye Bakanı olarak sizler ‘bu size fazladır’ demiş, 16 milyar 917 milyon lirasını kesmişsiniz, ‘sana 45 milyar yeter’ demişsiniz ama yılsonunda Millî Eğitim Bakanlığı 62 milyar 218 milyon lira fiilen harcamış. Yani başlangıçtaki tutara yakın” diye açıklama yaptı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN HARCAMASI DA BÜTÇENİN İKİ KATI

Ulaştırma Bakanlığının da verilen bütçenin iki katına yakın bir harcama yaptığına dikkat çeken Çam, “Geçtiğimiz yıl Ulaştırma Bakanlığına başlangıçta 13 milyar 855 milyon lira ödenek vermişsiniz, verdik. Bir bu kadar ödeneği de Maliye Bakanı olarak siz veriyorsunuz ve toplam 26 milyar lira harcamış Ulaştırma Bakanlığı. Millî Savunma Bakanlığında da ona benzer bir uygulama var. Peki, nasıl oluyor bu? Bunların totalinde, özet olarak, Maliye Bakanı olarak siz Meclis’ten geçen 2015 bütçesinden geçen yıl 30 milyar 386 milyon liralık ödeneği iptal etmiş, yerine 51 milyar liralık yeni ödenek eklemişsiniz Sayın Bakan. O zaman, Plan ve Bütçe Komisyonunda ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmeyen bu ödenekleri bize nasıl izah edeceksiniz, nasıl anlatacaksınız? Bunları da sizden duymak istiyorum” dedi.

TÜRKEŞ, KIRMIZI KOLTUK RÜŞVETİ İLE SUSTURULMAKLA YAFTALANMAMAK İÇİN KONUŞMALI

Öte yandan komisyonda Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in sorumlu olduğu Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile ilgili bütçelerin görüşüldüğü toplantıda CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkeş'in MİT TIR'larıyla ilgili söylediği 'Vallahi ve billahi o silahlar Türkmenlere gitmiyordu' sözlerini gündeme getirdi. Çam, Türkeş'ten bu konuya açıklık getirmesini istedi. Bu davada Tuğrul Türkeş isminin kilit bir rol oynadığını belirten Çam, “Dündar ve Gül silah taşıyan Mit TIR’larını haber yaptıkları için tutuklular. Aynı konuda Tuğrul Türkeş de konuşmuştur. Konuşması, konuştukları önemlidir. Mahkemeye gidip tanıklık yapmalı, Can Dündar ve Erdem Gül‘ün tutukluluğunun son bulmasını sağlamalıdır. ‘Ben bizzat biliyorum, vallahi billahi o tırlar Türkmenlere gitmiyordu’ açıklamasını somutlaştırmalı, var olan bilgileri kamuoyu ile paylaşmalıdır. Şayet bunu yapmazsa, AKP tarafından kırmızı koltuk rüşveti ile susturulmuş olmakla yaftalanacaktır” ifadelerini kullandı.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x