FON TANSİYONU

FON TANSİYONU

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Kıdem Tazminatı Fonu gelirse 65 yaşından önce kimse kıdem tazminatı alamayacak” derken, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, “Kıdeme dokunurlarsa greve gideriz” dedi

29 Ocak 2016 - 12:48

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun gazetemiz Milliyet’te dün yayımlanan özel röportajında, “Kıdemde hak kaybı olmayacak” ifadesine karşılık, DİSK Başkanı Kani Beko, “Fon sistemi gelirse 65 yaşına basmadan kimse kıdem tazminatı alamayacak” dedi. Türk-İş Mali Sekreteri Ramazan Ağar da, “Kıdeme dokunulursa genel greve gideceğiz” diye konuştu.

Tazminat için 65 yaş şartı

DİSK Başkanı Kani Beko, yürürlükteki kıdem tazminatı uygulamasına göre bir işte çalışırken evlenip işten ayrılan kadınların, askere giden erkeklerin, işten atılanların, 15 yılı doldurduktan sonra kendi isteğiyle işten ayrılanların ve emekli olanların hakettikleri kıdem tazminatını aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Hükümetin getirmek istediği Kıdem Tazminatı Fonu uygulamaya geçerse, işten atılan işçiler, evlenerek işten ayrılan kadınlar, askere giden erkek işçiler tazminat alamayacak. Kıdem Tazminatı Fonu’nda işçi 65 yaşına gelince kıdem tazminatını alabilecek. Bir de 15 yıl çalışmış olanlar o da ev almak şartıyle kıdem tazminatını alabilecek.”

‘İş güvencesinin son kalesi’

İşverenlerin kıdem tazminatı ödemek istemediğini, bu nedenle kıdem tazminatını yükümlülük olmaktan çıkarmak istediğini kaydeden Beko, şöyle konuştu:

“Kıdemi mezara gömmek istiyorlar. Kıdem, sadece bir para değildir, iş güvencesidir. Kıdem tazminatı var olduğu için işveren işçi atamıyor. Kıdem Tazminatı Fonu ile işçiyi tazminatsız işten atmanın yolu açılacak. Böylece iş güvencesinin son kalesi de yıkılacak. İşçi tazminat alamayacağı için aç kalacak. Fon’un gerçek amacı köleliktir. İşten atılma korkusunu yaygınlaştırmaktır. Fon oluşturmaktaki amaç iş piyasasında esneklik sağlamaktır. Bu da işverenin işçiyi istediği zaman çalıştırması, istediği zaman kapının önüne koyması gibi bir keyfiyete yol açacaktır.”

‘Çözüm için bir cümle yeter’

Bugüne kadar uygulanan Fakir Fukara Fonu, Tasarrufu Teşvik Fonu, Konut Fonu ve İşsizlik Fonu’ndan çalışanların hiçbir fayda görmediğini kaydeden DİSK Başkanı Kani Beko, şunları söyledi:

“Kıdem Tazminatı Fonu çıkarsa sonu bu fonlar gibi olacak. Oysa ki kıdem alamayan işçilerin kıdem almasını sağlamak için 1475 sayılı yasanın 14’üncü maddesine bir ek yaparak bu konuyu kolayca çözmek mümkün. Bunun için bir cümle yeterli: (İflas eden işverenin işçiye vereceği tazminatları devlet ödesin, iflas halinde ilk önce işçi alacakları ödensin) diye bir madde eklersiniz olur biter. Kıdem tazminatı yükümlülüğünden kaçan işverene de ağır yaptırımlar getirirsiniz. Kıdem tazminatı sıkıntısını bu şekilde kolayca çözersiniz. Bunun dışındaki Fon sistemi gibi çalışmalar işçinin hakkını gaspetmektir. Hangi işçinin 15 yıllık tazminatı ev almaya yeter?”



‘Grev için yetki aldık’

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, “Kıdem tazminatına dokunulursa genel kuruldan yetki aldık, genel greve gideriz. Bu yetkiyi sonuna kadar kullanırız” dedi. Ağar, şöyle konuştu:

“Kıdem Tazminatı Fonu ısıtılıp ısıtılıp önümüze getiriliyor. Önceki fonların durumu ortada, hepsi eriyip gitti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, ‘Kıdem tazminatında hak kaybı olmayacak’ diyor ama bunu bilemiyoruz ki... Çünkü elimizde bir taslak yok. Sadece Bakanın sözleri var. Bu nedenle Fon konusunda kafamızda soru işaretleri var. Söylentileri ciddiye almıyoruz. Hazırlıkları görmemiz lazım. Ortada bir taslak olsa, işçinin menfaatine mi, aleyhine mi olduğunu anlayacağız. İşçinin menfaatine olan bir düzenleme ise tabii ki destekleriz, tabanı ikna eder bunu çözeriz. Aksi halde işçinin önünde zaten duramayız.”

‘Kimsenin şikâyeti yok’

Kıdemden yana sıkıntı olmadığını ifade eden Ağar, şunları söyledi:

“İş Kanunu’na göre kıdeme hak kazananlar kıdemlerini alıyor. ‘Çalışanların yüzde 80-90’ı kıdem alamıyor’ deniyor. Bunların zaten yüzde 35’i kaçak işçi. Hiçbir yerde kaydı, sigortası, iş güvencesi yok. Kalanı da kıdeme hak kazanacağı yıl dolmadan işten çıkartılıyor. Büyük işletmelerde kıdem tazminatı diye bir sorun yok ki, orada herkes tazminatını alıyor. Kıdem tazminatı sisteminden kimsenin şikayeti yok.”

50 bin kişiyi işe alacaklar

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x