‘Küfretmeden güldürmek önemli’

‘Küfretmeden güldürmek önemli’

Türkiye’de bir ilke imza atarak stand - up yapmaya başlayan usta sanatçı Asuman Dabak, “Stand - up yapan erkek oyuncularımız var ama kadın hiç yoktu” dedi

30 Ocak 2016 - 15:13

Oynadığı her rolde adından söz ettirmeyi başaran Asuman Dabak, bir ilke imza atarak stand - up yapmaya başladı.

İlk kadın stand - up sanatçısı Dabak, “Türkiye’de ‘belden aşağıya vurulursa, insanları güldürürsünüz’ algısı ortaya çıkmıştı. Ben kendime küfürü yakıştırmıyorum. Küfretmeden güldürmek önemli” şeklinde konuştu.

- ‘Fasl-ı Asuman’ fikri ortaya nasıl çıktı?

Üç yıldır düşündüğüm projeydi. Erkek stand - up yapan oyuncularımız var ama kadın hiç yoktu. Londra’da kadınların bu işi iyi yaptığını gördüm. Türkiye’de ‘belden aşağıya vurulursa, insanları güldürürsünüz’ algısı ortaya çıkmıştı. Erkeklerin böyle rahatlığı var ama ben kendime küfürü yakıştırmıyorum. Küfretmeden güldürmek önemli...

İyi bir oyunculuk gerekiyordu. 35 yılın birikimim ve doğru zamanlama hazır   olduğumun sinyalini vermeye başlamıştı. Sonrasında Cenk Eren, ‘My Cabaret’ sahnesini teklif etti.

- Nasıl hazırlandınız?

Bir aydan daha az zamanda hazırlandık. Sahnedeki tek oyuncu olduğum için özgün çalıştım. “Türk seyircisi sevecek mi?” diye endişelerimiz vardı. Çok sevdiğimiz abilerimiz, “Kadın stand - up yapamaz” diyerek, bu işe girişmememi söylediler. İşin başarılı olacağını hissediyordum. Onlar yanıldı, ben kazandım.

Dekorumuzu Barış Dinçel, kostümlerimizi Tanju Babacan ve hikayeleri Sevda Fırat Ak’la beraber oluşturduk. Anlattıklarımın hepsi gerçek hikaye... Aynı zamanda yönetmenliğini de üstleniyorum.

- Ya tutmasaydı, diye bir hisse kapıldınız mı?

En azından “denedim” diyecektim. Ölmeden önce yapmak istediğim sıralamalar vardır. Bu da onlardan biriydi. Tutmasaydı, olmuyormuş deyip kenara çekilirdim. Ama seyirci çok sevdi.

- Sahnede tek olmanın zorlukları neler?

Tiyatro, dizi ve sinemada ekip çalışması var. Stand -up da çok çalışmayla ve provayla halledilebiliyor. Tekste hakim olduğunuz zaman çok aksamıyor.

Sözlerimizi unutsak bile, Türk seyircisi hoşgörülüdür. Sonuçta oyuncuyuz, cebimizde çok hikaye var. Başka şeyler de anlatabilirim. Bu işe güvenerek girdim ve başardım.

- Turneler olacak mı?

İzmir’de sahneye çıktık. Sonrasında Ankara ve Kıbrıs olacak. İngiltere ve Almanya’ya gideceğiz. Gözümüz biraz yüksekte, Amerika istiyoruz.

- Sinema ve dizilerde kadın komedyenlerin ikinci planda kalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kadın hikayeleri çok az. Dünyada birçok şey feodal erkek toplumuna göre hazırlanmış. Erkeklerin komedisi, belden aşağıya vurmakla daha da kolaylaşıyor. Kadınların handikapları, güzel kadın olma yönünde ilerlemeyi tercih etmek. Bu yüzden kadın oyuncular komediye yönelmeyi tercih etmiyorlar.

Bir de insanları güldürmek çok zor. İşin kolaycılığına kaçıp, dramayı tercih ediyorlar.

- Bu oyunla Cem Yılmaz ve Ata Demirer’e rakip oldunuz diyebilir miyiz?

Onlar kendi işlerinde çok iyiler. Aynı cinste olsaydık, rakip olabilirdik. Kendimi onlarla meslektaş olarak görüyorum.

- Başka bir kadın stand - up gösteri yaparsa, nasıl karşılarsınız?

Elimden gelen desteği vererim. Oyunculuk bayrak yarışıdır. Nasıl büyükleri-mizden bayrağı aldıysak, biz de sonraki nesile devredeceğiz. Olgun olmanın, bulunduğunuz yerin hazmetmenin gereklilikleri var.

Ders veriyorum. Gençlerin önlerini açmak birinci ilkem. Sadece bir ilk yapmış olmanın şımarıklığı ve hazı olacak. Bundan sonrası için ışık tutabiliyorsak, ne mutlu bize...

‘Artık herkes oyuncu’

- Sinema ve dizi sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

İş yine ucuzladı. Bir ara kaliteli işler yapılıyordu. Şimdiyse senaryolar ve oyunculuklar çok zayıf. Artık herkes oyuncu... Biraz daha çalışılması gerekiyor. Sabun köpüğü gibi işler yapılıyor.

Seyircinin algısı bile daha alışmamışken, dizi üç bölüm sonra bitiyor. Oyuncular yetiştirilmeden, ortaya atılıyor. Vasıfsız oyuncu bunlar. İllüzyonun içinde kendilerini oyuncu zannediyorlar.

- Yeni bir sinema projeniz var mı?

Çok sinema projesi geliyor ama, bu saatten sonra kreatif işleri yapmayı tercih ediyorum.

Gönlüme göre proje gelirse oynayacağım. Komedi ya da dram değil, senaryo iyi olsun istiyorum.

- ‘Acı Aşk’ dizisine dahil oldunuz. Yoğun bir tempoya gireceksiniz...

Çalışmayı çok seviyorum. Durduğum zaman, sıkılırım. Londra’daki tiyatro da devam ediyor.

- Londra’daki tiyatro okulunuz nasıl gidiyor?

Yarı İngiliz vatandaşı oldum sayılır. Altı seneyi doldurduk. Sisteme oturdu. Berlin’den teklif var. Nasıl yetişirim bilemiyorum.

‘Engelleri kaldırmak gerek’

Engelli vatandaşlarımızla çektiğimiz ‘Adım Adım’ filmi mayısta vizyona girecek. Haldun Dormen hocamızla, engelliler için kamera karşısına geçtik. Kendi hikayelerini, kendileri canlandırdı. Oyunculuk yapabileceklerini gördük. 

Ayrı ve özel hissettim. Az şükrettiğimizi fark ettim. Bir saat sonrasını bilmiyoruz. Engel kafamızdaysa, onları kaldırmamız gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x