Doğru bilinen yanlışlara dikkat

Doğru bilinen yanlışlara dikkat

Kalp hastalarının toplum içinde yayılan yanlış bilgilerle hareket etmesi yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Bitkisel çözümler ve yanlış beslenme önerileri hastalar için en büyük risk faktörleri olarak öne çıkıyor

28 Ocak 2016 - 15:17

Toplumda kalp sağlığıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan pek çok bilgi var. Birçoğu şehir efsanesinden ibaret olan bu bilgiler, hastaların yaşam kalitelerini düşürüyor. Komşudan duyulan ve arkadaştan alınan tavsiyeler, hastalıklar konusunda hassas olanların kafalarını karıştırabiliyor.

Özellikle ilaç kullanımından kaçınanların başvurduğu bitkisel çözümler ve yanlış beslenme önerileri, kalp hastaları için büyük risk faktörleri. Uzmanlar, tedavinin her hastaya özel olduğunu hatırlatıp, tıbbi bilgilerin doktorlardan alınmasını tavsiye ediyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Özgür Kaplan, kalp sağlığının doğru bilinen 10 yanlışına dikkat çekti.

Kış mevsiminde kriz riskini azaltacak önlemler

-Kışın ağır spordan kaçınılmalı ve özellikle dışarıda egzersiz yapılmamalı, ev veya kapalı bir spor salonu tercih edilmeli.

-Dışarı çıkarken vücudu sıcak tutacak giysiler giyilmeli.

-Soğuk ve rüzgarlı havalarda baş, boyun ve ağız örtülmeli.

-Sigara içilmemeli ve alkol mümkün olduğunca az alınmalı. Tüketim miktarı erkeklerde günde iki kadehi, kadınlarda ise bir kadehi geçmemeli.

-Doktora danışılmadan bitkisel formüller ve ilaçlar kullanılmamalı.

-Sağlıklı, dengeli, az tuzlu ve enerji verici yiyecekler tüketilmeli.

-Kan basıncı dikkatle izlenmeli.

-Eğer soğuk havada herhangi bir yakınma olursa, mutlaka doktora başvurularak kontrolden geçilmeli.

Menopoz sonrası risk artıyor

1- Sadece sol göğüs ve sol kola yayılan ağrı, kalp krizi geçirildiğine işarettir. YANLIŞ!

Sadece sol göğüste ve sol kola yayılan ağrı değil; sağ göğüste, sırtta, karın bölgesinde ve çenedeki ağrılar da kalp krizinin işaretleri olabilir. Ayrıca yaşlılar, kronik böbrek ve diyabet hastaları ağrıyı tarif etmekte zorlanabilirler. Bu hastalarda  yeni başlayan nefes darlığı, halsizlik ve aşırı terleme kalp krizi belirtisini akla getirmeli.

2- Antioksidan ilaçlar vitaminler koroner arter hastalığına karşı koruma sağlar. YANLIŞ!

Doğal antioksidan tüketimi fazla olan toplumlarda kalp damar hastalıklarının görülme oranının az olmasından dolayı bu tür desteklerin hastaları koruduğu söylenir. Bilimsel araştırmalar; ‘probucol’, ‘beta karoten’, C ve E vitamini gibi antioksidanların koroner ateroskleroz gelişimini engelleyebileceğine dair bilgiler verse de, bunlar küçük ölçekli çalışmalardır. Bitkisel ilaçlar, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamadığı gibi, organa zarar verebilir. Hastaların bu destekleri alarak kendi ilaçlarını bırakması çok tehlikeli.

3-Tansiyon yükselince limon suyu ve sarımsak tüketmek gerekir. YANLIŞ!

Toplumdaki yaygın inanışın aksine, limon suyu içmenin ya da sarımsak yemenin kan basıncını düşürmede bir etkisi olmadığı birçok araştırmayla kanıtlandı.

4- Kalp hastalarına tereyağı ve yumurta zararlıdır. YANLIŞ!

Tereyağı ve yumurta, doğru ölçülerde tüketildiğinde kalp sağlığına katkıda bulunur. Bunun için beslenme planında yeterli oranda yer vermeye çalışın. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x