ŞEKER HASTALARINA ÖNEMLİ UYARILAR

ŞEKER HASTALARINA ÖNEMLİ UYARILAR

12 Kasım 2016 - 21:20

Şeker hastalarının, diğer hastalara göre damar sertliği oranın 4 kat daha fazla olduğunu belirten Kardiyoloji Kliniği Hekimi Prof. Dr. Necati Dağlı, şeker hastalarının haftada 5 günde yarım saat bisiklete binme, aerobik ve yürüyüş gibi egzersiz yapması gerektiğini söyledi.

Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hekimi Prof. Dr. Necati Dağlı, şeker ve kalp hastalığı hakkında bilgiler verdi. Çağın en önemli ölüm sebeplerinden biri olan diyabetin sessiz bir hastalık olduğundan dolayı birçok komplikasyonla vatandaşların karşısına çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Necati Dağlı, "En önemli komplikasyonlarının başında damarsal hastalıklar gelir. Bu hastaların yaklaşık yüzde 45'i kalp ve damar hastalığı yüzünden aslında kaybedilmektedir. Sessiz bir hastalık olduğundan dolayı yavaş yavaş damarlarda damar sertliği, tıkanma ve kireçlenmeye sebep olarak beyinde, kalpte, boyun, bacak, uyluk ve ayak damarlarında tıkanıklığa neden olmaktadır. Bu suretle ölüm, kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı, felç ve uzu kaybı gibi telafisi mümkün olmayan hastalıklara da neden olmaktadır" dedi. 
"Ölüm riski daha yüksektir" 
Şeker hastalarının en önemli ölüm nedenlerinden birinin kalp hastalıkları olduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, "Dolayısıyla bu hastalar, mutlaka kalp yönünden kendilerini düzenli olarak kontrol ettirmek zorundadırlar. Çünkü şeker hastalarında geçirilen kalp krizleri genellikle ayaktan kriz geçirmiş veya ağrısız kriz gibi tabirlerle isimlendiriyoruz. Ağrı olmadan kriz geçirdikleri için ölüm riski daha yüksek olmaktadır. Bu hastaların damarlarındaki tıkanıklık yaygınlığı ve hızı artmıştır. Hastalarda yapılan tedaviler daha zor olmakta ve tedavi sonrası tekrar tıkanma ihtimali daha fazladır. Şeker hastalığı kalp hastalığının eş değeri olarak kabul edilir. Bir şeker hastasının eğer kalbinde herhangi bir sorun yoksa damar hastası ve kalp hastası olarak kabul edilir. Hekim ona göre tedavi eder. Bu hastalarda uzu kayıpları, bacak ve el damarlarından iyileşmeyen yaralar çıkabilir. Bu yaralar genelde mikrop kapar ve tedavileri uzun sürer. Bu hastalarında eğer tıkanıklık varsa damarları açıldığı zaman bu yara iyileşmeleri daha çabuk olmaktadır" diye konuştu. 
"Haftada 5 gün yarım saat egzersiz yapılmalı" 
Diyabet ve kalp hastalığı olanların yaşamlarına çok dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Dağlı, "Eğer bu hastalar sigara içiyorlarsa mutlak suretle bırakması gerekiyor. Kolesterolleri yüksekse mutlaka düşürülmesi gerek. Şeker hastalarında tansiyon yüksekliği de aslında 2 ile 4 kat daha fazla gözükmekte. Tansiyonun da 140'a 85'in altına düşürülmesi zaruri olmaktadır. Hastalarının hem ömrünün uzaması hem de daha rahat bir yaşam sürmesi için bunlara dikkat etmesi lazım. Kendilerinin aldığı tüm diyetin en fazla yüzde 35'ini yağlardan alıp şeker diyetini şeker olarak mümkün olan en alt seviyeye çekmeleri gerekmektedir. Genelde lifli gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir. Egzersiz konusuna çok dikkat etmeleri gerekiyor. Damar sertliği oranı 4 kat olduğundan dolayı mutlaka haftada 5 gün en az 30 dakikalık egzersiz yapmaları gerekiyor. Biz daha çok yürüyüş, bisiklete binme ve aerobik ile yüzme egzersizlerini öneriyoruz. Bunun dışından ki egzersizleri çok fazla tavsiye etmiyoruz" şeklinde konuştu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x