RUS BASINI: ERDOĞAN VE PUTİN’iN AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜNDE...

RUS BASINI: ERDOĞAN VE PUTİN'iN AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜNDE...

RUS BASINI: ERDOĞAN VE PUTİN'iN AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜNDE...

28 Eylül 2017 - 13:56


Ankara'daki tarihi randevuya geniş yer ayıran Rus gazeteleri, referandumun İdlib'deki çatışmasızlık bölgeleri, S-400 füzeleri, nükleer enerji gibi başlıkları gölgede bırakacağını yazdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin, bugün Ankara'da tarihi bir görüşme yapacak. Akşam yemeği yiyip gazetecilerin karşısına çıkacak liderlerin çantasında Irak'ın kuzeyindeki referandum, Suriye, S-400 füze savunma sistemi ve nükleer enerji gibi dosyalar var.

En çok merak edilen, Putin'in referanduma karşı vereceği tepki olacak. Moskova yönetimi, Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov aracılığıyla Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu duyurdu ancak bölgesel müttefiki İran çok daha sert tonda referandumun karşısında duruyor. Halihazırda Türkiye de referanduma karşı en sert çıkışı yapan ülke konumunda.

Rus medyası, bugün akşamüstü gerçekleşecek randevuya geniş yer ayırıyor.

Haberi 'Putin'in Türk akşam yemeği' başlığıyla veren Moskovsky Komsomolets gazetesine göre, menüde Suriye İdlib'teki çatışmasızlık bölgeleri, S-400 füzeleri ve referandumu var. Moskovsky Komsomolets, Putin'in referandumu kınamasını beklemiyor.

Kommersant ile Nezavisimaya gazeteleri ise, Ankara'nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) karşı çok sert pozisyon almasına rağmen aynı sertlikte yaptırımların gelmeyeceğini tahmin ediyor. Gazetelere konuşan uzmanlar, Türkiye'nin bölgedeki büyük ekonomik yatırımlarına dikkat çekti.

Moskova merkezli düşünce kuruluşu Valdai Tartışma Kulübü'nün Direktörü Andrey Bystritskiy, DW Türkçe'ye verdiği demeçte, Rusya'nın referandum konusunda açıklama yaparken çok dikkatli davranacağını söylüyor. Bystritskiy, "Rusya, tıpkı ABD gibi kritik ve sert açıklamalardan kaçınacak, çünkü Kürtler terör örgütü IŞİD ile mücadelede önemli bir ortak. Bu nedenle Rusya çok dikkatli olacak" diyor.

Bystritskiy'ye göre randevudaki en önemli başlık, Suriye olacak: "Çünkü artık savaşta sona yaklaşıldı. Şimdi çözümü konuşmamız gerekiyor. Suriye'de barışın geri getirilmesi için yürütülecek süreç çok önemli, hatta bu süreç Kürt sorununa çözüm de getirebilir."

Direktör Bystritskiy, Türkiye'nin bölgedeki rolüne vurgu yapıyor: "Türkiye Ortadoğu'da yaşananlarda çok kilit bir aktör olabilir, bir denge unsuru sağlayabilir. Örneğin Türkiye'nin İsrail-İran ilişkilerine katkısı olabileceğini düşünüyorum."

Türkiye ve Rusya, aylar önce Suriye'deki tartışmalı bölgelerde çatışmasızlık anlaşmasını duyurmuştu. Ankara ve Moskova, son olarak muhaliflerin kontrolündeki en büyük kent İdlib'e birlikte asker gönderme kararını açıkladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x