KÜÇÜKKEN YALAN SÖYLEYEN EŞİNİ ALDATMAYA YATKIN OLUYOR

KÜÇÜKKEN YALAN SÖYLEYEN EŞİNİ ALDATMAYA YATKIN OLUYOR

KÜÇÜKKEN YALAN SÖYLEYEN EŞİNİ ALDATMAYA YATKIN OLUYOR

12 Ocak 2017 - 21:10

Beynin ödül sistemiyle aldatma arasında önemli bir ilişki olduğunu söyleyen genetik uzmanları, beyinde salgılanan dopamini algılayan sistemdeki farklılıkların aldatmaya yatkınlık sağladığını vurguluyor. Buna göre bu farklılıklar, küçük yaşta yalan söylemeye, ileriki dönemde de kumar oynama ya da eşini aldatmaya yatkınlık sağlıyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Korkut Ulucan, bilim dünyasındaki gelişmelere paralel olarak beynin kimyası ve biyolojisi hakkında gün geçtikçe yeni yaklaşımların ortaya çıktığını dile getirdi.
Moleküldeki farklılıklar aldatmaya yatkınlık sağlıyor

Son yıllarda yapılan bir çalışmanın beynin ödül mekanizması ve aldatmayla ilgili önemli bir gerçeği ortaya çıkardığını ifade eden Doç. Dr. Ulucan, dopamini algılayan sistemdeki farklılıkların aldatmaya yatkınlık sağladığını söyledi.

"Beynimizin ödül siteminde iki kilit molekül var: Serotonin ve dopamin” diyen Doç. Dr. Korkut Ulucan sözlerine şunları da ekledi: "Bu kimyasalların normal metabolizmaları bizler için önemli. Ancak herkeste aynı şekilde çalışmıyorlar, kimilerinde daha etkili, kimilerinde ise daha az etkili. Bu yüzden bazı bireyler yalan söylemeye, kumar oynamaya, eşini aldatma gibi olaylara diğerlerine göre daha yatkın. Yapılan çalışmalar, özellikle dopaminin beyin hücrelerinde algılanmasını sağlayan moleküldeki (reseptör) farklılıkların, küçük yaşta yalan söylemeye, ileriki dönemde de kumar oynama veya eşini aldatmaya yatkınlık sağladığını ortaya koyuyor.”

Dopamin molekülünün ödül sistemi için önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Korkut Ulucan, "Dopamin, serotonin ile beraber aldığımız hazların büyük bir kısmının beynimizde algılanmasını sağlıyor. Dopamini hücrelerimizde algılayan reseptör moleküllerindeki bazı farklılıklar, aynı olay karşısında bireylerin farklı davranmasına yol açabiliyor. Örneğin küçük yaşta çok fazla yalan söyleyen çocuklar ileride kumar oynama, madde kullanımı gibi olumsuz davranışlar ya da bulunduğu ortama aykırı davranma gibi farklı davranış tutumları sergiliyor. Birçoğu eşini aldatıyor. Ancak bu gene sahip herkesin aynı davranışı sergileyeceğini söyleyemeyiz ve genelleme yapamayız” açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Korkut Ulucan, erken dönemde bu genin varlığının saptanması halinde psikolog eşliğinde olumsuz davranışların kontrol altına alınabileceğini vurguladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x