CUMHURİYET GAZETESİ YÖNETİCİ VE YAZARLARI İÇİN İDDİANAME...

CUMHURİYET GAZETESİ YÖNETİCİ VE YAZARLARI İÇİN İDDİANAME TAMAMLANDI

CUMHURİYET GAZETESİ YÖNETİCİ VE YAZARLARI İÇİN İDDİANAME TAMAMLANDI

04 Nisan 2017 - 13:26

Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma yaklaşık 5 ay sonra tamamlandı. Gazetenin yöneticisi ve yazarı olan aralarında Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel ve Hikmet Çetinkaya’nın da aralarında olduğu 19 isim “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve  “silahlı terör örgütüne üye olma” ile suçlandı, hapis cezası talep edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede bir numaralı şüpheli olarak Cumhuriyet Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar yer aldı

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları için iddianame tamamlandıİddianamede, Atatürk’ün talimatı ile yayın hayatına başladığı belirtilen Cumhuriyet Gazetesi’ne, "2013 yılından itibaren FETÖ/PDY tarafından adeta el koyulduğu" iddia edildi. "Can Dündar’ın gazetenin başına geçmesiyle birlikte, gazetenin kuruluş amacının dışına çıkarak başka bir yörüngeye girdiği" savunuldu.

Gazetenin bu dönemde, "özellikle FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve koruyucusu olduğu" öne sürülen iddianamede, “terör örgütlerinin eylemlerini perdeleyerek, basın özgürlüğü ve evrensel hukukun sağladığı ağır eleştiri içeren haber ve yorum yapma hakkının çok ötesine geçmiş, kayıt dışı illegal siyasete zemin hazırlayarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı asimetrik savaş yöntemleriyle hedef tahtası haline getirerek yoğun bir algı operasyonu başlatmıştır” ifadeleri kullanıldı.

'FETÖ TARAF’TAN SONRA CUMHURİYET’İ KULLANDI'

"Gazetenin PKK terör örgütünün yaptığı eylemleri meşrulaştırmaya çalıştığı" savunulan iddianamede, “Daha önce Taraf Gazetesi’ni araç olarak kullanan FETÖ/PDY, MİT TIR’ları haberinde olduğu gibi bazı bilgi ve belgeleri servis etmek için Cumhuriyet Gazetesi’ni seçmiştir” denildi.

Öte yandan iddianamede, "şüpheli Akın Atalay’ın gazete yönetimine geldikten sonra Alev Coşkun ve diğer Atatürkçü yönetici ve yazarları tasfiye ettiği" ifadeleri yer aldı. 

İddianamede ayrıca 'Ak silahlanma' etiketiyle twiitler atan “JeansBiri” isimli Twitter kullanıcısı Ahmet Kemal Aydoğdu da sanık olarak yer aldı.

 KİME NE KADAR CEZA İSTENİYOR?

 İddianamede Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıl 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Savcı, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Gazeteci Ahmet Şık'ın ayrıca "PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.      

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x