GEÇ KALMADAN ÖNLEM ANLIN! ÖMRÜNÜZDEN ÇALMAYIN...

GEÇ KALMADAN ÖNLEM ANLIN! ÖMRÜNÜZDEN ÇALMAYIN...

GEÇ KALMADAN ÖNLEM ANLIN! ÖMRÜNÜZDEN ÇALMAYIN...

26 Mart 2017 - 10:13

Son dönemde kalp krizinden ölümler arttı; Dr. Oral Hastoğlu, krizi tetikleyen faktörlere dikkat çekerek uyardı: Kolesterol, diyabet, stres ve hareketsiz yaşam gibi nedenler kalp sağlığını olumsuz etkiler.
Sağlıksız yaşam biçimi genç kalpleri vuruyor. Erdem Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Oral Hastaoğlu, kalp krizini tetikleyen faktörlere dikkat çekerek, "Riskleri bilerek önlem almak can kurtarır" diyor. Dr. Hastaloğlu, kalbi perişan edip kriz geçirten nedenleri şöyle açıklıyor...

Genetik geçiş: Ailesinde kalp hastalığı olanlarda kalbe bağlı sorunların görülme riski fazladır. Özellikle birinci derece yakınlarında, 50-55 yaş altında kalp hastalığı görülmüşse bu risk artar. Hangi yaşta olursanız olun düzenli aralıklarla kardiyoloğa muayene olun.

GEÇ KALMADAN ÖNLEM ALIN
 Kolesterol yüksekliği: Kan yağlarının yani kolesterolün yüksek olması kalp-damar hastalıklarına ve kalp krizine neden olur. Kolesterol sorunu olanlar yağlı, unlu ve hazır gıdalardan, şeker oranı yüksek içeceklerden kaçınmalıdır.
 Şeker hastalığı: Kontrol altına alınmayan diyabet, damarlarda yıllar içinde sertleşme yapar. Diyabet kaynaklı damar tıkanıklıkları ani kalp krizlerine, beraberinde ölümlere sebep olur. Diyabetin neden olduğu hastalıkların önüne geçmek için erken tanı önemlidir. Diyabetik hastalar kalp rahatsızlıklarında ağrı hissetmedikleri için doktora gitmekte gecikir. Bu hastaların şikayetleri olmasa da düzenli kontrollerini yaptırmaları önemlidir.
 Şişmanlık: Fazla kilo insülin direncine sebep olur. Bu da damarların kalınlaşmasına ve 'koroner arter' adı verilen kalbi besleyen atar damarlarda yağ birikimi nedeniyle daralma yapar. Yağ tabakasının damar içinde aniden çatlaması damarları tıkayarak kalp krizine yol açar.
 Hareketsiz yaşam: Her hastalığa davetiye çıkartan hareketsizlikten mümkün olduğunca kaçının. Yaşınıza ve bünyenize uygun egzersizler yapın.

SİGARAYI HEMEN BIRAKIN
Halk sağlığı sorunları arasında ilk sırada yer alan sigara yüzünden kalp krizi geçirme yaşı gittikçe düşüyor. Özellikle sigara içen kadınlarda menopoz sonrası dönemde kalp krizi geçirme riskinin erkeklere göre daha da yükseldiğini söyleyen Op. Dr. Oral Hastaoğlu, "Kalp krizinde kontrol edilebilen risk faktörlerinden olan sigara kullanımı kalpte düzensiz atışlara ve kalp krizine sebep olur. Sigarayı bırakan kişilerde kalp krizi riski hızla azalarak sigara içmeyenlerle aynı seviyeye gelir" diyor.

DOST GIDALAR CAN KURTARIR
Sarımsak: İçindeki bileşenler damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıkları riskini azaltır. Her gün 1 diş yiyebilirsiniz.
 Kuşkonmaz: Vücuttaki zararlı yağ hücrelerinin atılmasına ve kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
 Balık: Damar tıkanıklıklarını azaltır. Haftada 2-3 kez balık tüketimi önemlidir.
 Kuruyemiş: Zengin içeriğiyle kalp dostu olan fındık, fıstık ve cevizi sınırlı miktarda tüketebilirsiniz.
 Çikolata: Günde 2 parça bitter çikolata yemek, kolesterolü ve kalp krizi riskini düşürür.
 Yeşil çay: Antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarını engeller. Siyah çay ve kahve yerine; yeşil çay, adaçayı, papatya, rezene ıhlamur gibi bitki çaylarını için.
 Kırmızı üzüm: Özellikle çekirdekli kuru kırmızı üzümün tüketimi önerilir
 Domates: Yüksek likopen içeriğiyle kalp hastalıkları riskini azaltır.

ÖFKENİN FAZLASI ÖMÜR TÖRPÜSÜ
Aşırı duygusal tepkiler, öfkeyi kontrol edememe ve stresli yaşam, kalp hastalıklarını beraberinde getiriyor. Kalp krizi riskini önlemede değiştirilebilir faktörlerden biri olan stres, kişinin kendi iradesi, çevresi ve ailesinin yardımı ile gerekirse uzman hekim desteğiyle aşılabilir. Sürekli stres altında olanlar öncelikle stresin nedenlerini düşünmeli, bunları ortadan kaldırmaya çalışmalı. Kişi kendi iç huzurunu bozan her türlü iç ve dış etmenden elinden geldiğince kaçınmaya çalışmalı...

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x